Frukttrær må beskjæres korrekt for å produsere sunne avlinger


Ta deg litt tid til å betrakte ditt kjære eple-, pære-, eller kirsebærtre som du har kost deg i skyggen av hele sommeren. Det trenger litt ekstra oppmerksomhet nå som det er tid for beskjæring. Følg våre råd slik at du får et friskt frukttre som gir deg en god avling neste år.

Uunnværlige verktøy for beskjæring

  • Beskjæringssaks. Frukttrær er utsatte for sykdommer, men jevne kutt kan forhindre at sykdommer trenger inn i treet. For å få til et jevnt kutt trenger du en skarp beskjæringssaks.
  • Grensag. Du trenger en grensag til tykkere greiner, og det er viktig at den er skarp.
  • Stige. Du må ha en stødig (og trygg!) stige eller gardintrapp når du skal beskjære høye frukttrær.

Behold fem ledegreiner på eple- og pæretrær


Opp gjennom årene bør du beholde fem hovedgreiner (ledegreiner) som spirer i forskjellige høyder fra stammen og peker i forskjellige retninger. Hvis det er nødvendig kan greinene bøyes ned og festes med tau eller noe annet. Disse tauene kan fjernes det påfølgende året. Kutt ned sidegreinene slik at lengden på greinene halveres.

Beskjæring av frittstående og halvstammede trær om sommeren


Du kan begynne med beskjæring om sommeren hvis du vil at treet skal bli fyldigere. Kutt skuddene tilbake ¾. Skudd som vokser i en forlengelse av ledegreinene kan beholdes. Bøy greinene horisontalt utover og fest dem. Dette vil fremme knoppdannelsen. Alle kvister som vokser innover bør fjernes.

Plommetrær har fire ledegreiner


Plommetrær kan behandles på omtrent samme måte som eple- og pæretrær. Forskjellen er at plommetrær beskjæres om sommeren, og kun 3 til 4 ledegreiner beholdes. Hvis det er nødvendig kan du bøye greinene utover ved å sette en stokk mellom dem. Plommetrær trenger vedlikeholdsbeskjæring annethvert år. Kun skudd som vokser rett opp langs stammen fjernes fullstendig slik at treets kjerne holdes åpen. Du trenger kun å beskjære skudd som stenger sollyset ute.

Ideelt å forme kirsebærtrær som busker


Et kirsebærtre blir etter hvert et robust tre som lett kan vokse seg for stort for en gjennomsnittlig stor hage. Hvis du virkelig har lyst til å spise kirsebær, bør du beskjære treet slik at det får form som en busk.
Slik gjør du:

  • Beskjær ikke treet rett etter at det er plantet.
  • La høyden på pyramiden være ca. 2,5 til 3 m.
  • Beskjær treet i august slik at beskjæringskuttene leges bedre.
  • Behold 5 til 6 ledegreiner fordelt utover stammen slik at de lavere greinene også får tilstrekkelig sollys.

Gammelt tre blir som nytt


Gamle frukttrær kan gjøres unge igjen. Fjern alle greinene som vokser innover samt alle ødelagte og syke greiner. Året etter kan man gi seg i kast med ledegreinene. Kutt alle ned til omtrent samme lengde. Hvis beskjæringskuttene er store bør de behandles med Arbrex. Mange nye skudd vil komme, og nedenfor følger en beskrivelse av hvordan disse bør behandles.

Vedlikeholdsbeskjæring av modne trær


Det er viktig at det er god balanse mellom antall greiner som bærer frukt og antall voksende greiner. Du må også sørge for at sidegreinene som gror på ledegreinene (greinene som utgjør skjelettet på treet) ikke blir tyngre enn selve ledegreinene. Hovedformen på treet bør være av omtrent samme størrelse opp gjennom årene.


Vi anbefaler

Vi anbefaler
Hagesett: spade og rive

49,00 kr

Vi anbefaler
Fiskars® Rosesaks

89,00 kr

Supertilbud
3 planteskilt av metall

25,00 kr